Een prachtige foto, ja. Dankbaar voor wat mijn lichaam hier kan, absoluut. Ik buig zonder te breken. Ik heb de mogelijkheid de wereld ondersteboven te bekijken in deze houding, maar is dit yoga? Nee. 

Ik werk als yogadocente maar mijn profiel stroomt niet over van zulke foto’s. Dat wil niet zeggen dat ik de foto niet mooi vind of dat ik niet graag op mijn hoofd sta, want dat laatste het liefst iedere dag. Wat ik wel wil zeggen is dat deze houding of deze foto geen yoga is.

We leven in een maatschappij waarin alles naar buiten is gericht. Hoe ziet iets eruit. Daar is niets mis mee en ik doe er zelf ook graag aan mee. Ik denk dat Instagram mijn meest gebruikte app is op mijn telefoon, daar ben ik me heel bewust van, maar ik weet ook heel goed dat het daar niet om draait. 

Yoga is niet de lenige meid in bikini op het strand in de perfecte houding. Misschien verleidelijk om zo te denken, maar niets is minder waar.

Als er iets is wat ik heb mogen leren en ervaren van mijn teacher Julie Martin en wat ik nu dagelijks uit mag dragen is dat yoga niet iets is wat jij doet. Yoga is wat jij in essentie bent. Dat betekent dat yoga iets is voor iedereen. 

Op die manier staat Les’ismore Yoga voor ‘meer’ dan de yoga die de Westerse wereld kent in de vorm van houdingen; asanas. Yoga is een innerlijke zaak en daarom nooit vast te leggen op beeld. Dat neemt niet weg dat een asana er geweldig uit mag zien op beeld, maar je hoeft hier nooit aan te voldoen. 

Het hoofd kan namelijk een beperkende factor zijn, vooral wanneer het gericht is op hoe iets eruit moet zien of op hoe het er op het huidige moment uitziet. We kennen allemaal het perfecte plaatje dat de mind ons voorhoudt of de buurvrouw of buurman (op de mat) die het toch allemaal wel heel ‘goed’ uit lijkt te voeren. 

Yoga is niets anders dan puur voelen, voorbij gaan aan het hoofd. Vandaar dat de yoga lessen die ik geef niets met fancy asanas te maken hebben. Beweging en stilte ontstaan vanuit voelen en steeds bewuster worden van wat je voelt is het gevolg van beweging en stilte. Het is een constante wisselwerking. 

Jij bent de enige die jouw lichaam, emoties en gedachten kan ervaren. Door in het moment te zijn met wat je voelt en daar uiting aan kunnen geven mediteer je. Je bent hier en je dealt met wat zich afspeelt in jou. Het brengt je juist met beide benen op de grond.

Nogmaals, jij bent de enige die dit lichaam ervaart, geniet ervan en neem het niet te serieus. Of je nu ligt, rolt, op je hoofd staat of een balanshouding uitvoert op je mat of daarbuiten, durf uiting te geven aan wat jij voelt.

Namasté,

Lesley

Categorieën: Levens Les(sen)

1 reactie

Anne · april 12, 2019 op 12:47 pm

Wijs mens ben je!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.