“Ik moet het loslaten”.
Als ‘loslaten’ zo gemakkelijk is, waar maken we onszelf dan überhaupt druk om..

De herfst heeft even op zich laten wachten, maar na een geweldige Indian Summer kunnen we er niet meer omheen. De natuur verandert en het lijkt erop alsof we vergeten dat wij net zo goed onderdeel zijn van de natuur. De afstemming op het ritme van het jaar is volgens de oude Chinezen een belangrijke bron van gezondheid. Verandering en beweging staan binnen de Chinese geneeskunde altijd centraal.

Voor het bewijs dat alles constant verandert en in beweging is hoef je alleen maar naar buiten te kijken.

Welkom prachtige herfst.
Bladeren laten los, de wind ruimt op en het wordt langzaamaan kouder.

Vanuit de Chinese geneeskunde is de herfst verbonden aan het metaal element. Het belangrijkste thema dit seizoen is loslaten en kent de emotie verdriet.

Wat ik om me heen vaak hoor is: “dat moet je loslaten” of “ik moet het loslaten.” Vertrouw me, ik ben geen heilige, ik leg het mezelf uiteraard ook op. Mezelf iets opleggen en het woord ‘moeten’ dat vaak in mijn hoofd te vinden is, zorgde ervoor dat ik dit artikel wilde schrijven. 

Met loslaten is namelijk helemaal niets mis, sterker nog, ik denk dat we het nodig hebben. Hoe fijn is het om los te laten en verder te gaan, maar het woord moeten klinkt in mijn oren keihard. We moeten zo waanzinnig veel van onszelf. We willen beter, meer, nieuw en dat alles het liefst zo snel mogelijk. Gericht op de toekomst met planningen en ideeën over hoe het zou moeten zijn, maar waar ben je nu? Heb je enig idee van wat je op dit moment voelt?

Wat zijn je wensen en wat mag je dit seizoen loslaten?
Het gaat om jou, altijd, en dat is precies waarom yoga zo een belangrijke rol in mijn leven speelt. Yoga is niet iets wat je doet, maar het is eigenlijk wat jij in essentie bent. Loslaten is de bereidheid om bewust te worden van jezelf. Bewust worden van gedachten, emoties en sensaties in het lichaam die je hebt, die constant aan verandering onderhevig zijn, maar die je niet bent. 

Durf te voelen, ook verdriet. Een emotie is namelijk niet een op zichzelf staand iets. We kunnen het niet oppakken en verplaatsen, hoe fijn dit soms ook zou zijn. Een emotie is beweging en om die reden kan ik je alleen maar uitnodigen om mee te bewegen. Geen enkele emotie vraagt om kritiek en al helemaal niet om een stempel als ‘zwak’ of ‘slecht’. Een emotie is wat het is en biedt jou de mogelijkheid om je bewuster te worden van jezelf.

Loslaten is jezelf zijn en verdriet biedt jou als mens de mogelijkheid om ruimte te maken voor het nieuwe.

Categorieën: Levens Les(sen)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.