Onzekerheid is voor mij geen nieuw begrip. Onzekerheid heeft altijd een rol gespeeld in de bijna 26 jaren die ik jong ben. Onzekerheid over hoe ik eruit zag en onzekerheid over of ik de dingen die ik deed wel goed genoeg uitvoerde. In het werk dat ik mag doen als coach en yogadocente merk ik dat onzekerheid niet alleen voor mij geldt.

Onzekerheid, ik ben je al vaak genoeg tegengekomen, maar nog nooit op deze manier. Opeens was daar de onzekerheid over de toekomst met een lading angst, het gevoel alles wat ik had kwijt te kunnen raken. Ik wilde het niet voelen en juist die strijd kostte me een berg energie. 

Nadat ik me eindelijk over kon geven aan het gevoel, ik onzekerheid toeliet en er over sprak, werd een hoop duidelijk. Ik werk aan mezelf en helaas is er niet ergens een gouden medaille aan het einde van die weg, want er komt geen einde aan. Het is een proces waar ik steeds meer van leer te houden.

Controle is altijd een sleutelwoord voor mij geweest; alles perfect willen doen. Vooruit denken en vooral ontzettend veel van mezelf ‘moeten’. Gedachten over werk, geld en de toekomst zorgden voor een enorm onzeker gevoel. Door die gedachten te onderzoeken, blijkt dat geld, werk of de toekomst nooit de problemen zijn en ze gaan ook nooit enige zekerheid bieden. Je bent namelijk niet je werk, de hoeveelheid geld op de bank of de rol die je vervult. 

Ik was onzeker over mezelf, omdat ik mag gaan ervaren hoe het is om de controle los te laten. Voelen hoe het is om te mogen leven in plaats van te overleven. Dat is nieuw, dat is onzeker, maar juist in die onzekerheid ligt volle potentie. Door jezelf aan iets te hechten of controle uit te willen oefenen over hoe de toekomst eruit ziet, is er geen enkele ruimte voor groei. 

Er bestaan genoeg opleidingen die je leren hoe je geld moet verdienen, die ons inprenten dat we carrière moeten maken en ons doen geloven dat we keihard moeten werken. We zijn tenslotte geprogrammeerd om actie te ondernemen, maar wat als alles zou mogen? 

Waar kan ik de opleiding vinden die ons leert hoe we van onszelf leren houden en hoe we onszelf kunnen begrijpen? Er is zoveel meer dan wat we doen en wat we hebben.
Misschien juist daarom wilde ik wat ik in afgelopen periode heb geleerd, delen. 

Hoewel ik eerst de strijd aanging met onzekerheid besef ik me nu dat juist onzekerheid een weg naar vrijheid biedt. Groei ontstaat door open te staan voor wat er gebeurt in plaats van proberen dingen onder controle te houden.

Ik heb geen enkele invloed op wat dit verhaal met je doet. De uitwerking is onzeker, alleen kan ik wel met zekerheid zeggen dat ik het nodig had om het uit te schrijven, voor mezelf. Het wonder dat internet en sociale media heet geeft mij de mogelijkheid om het te delen.

#metvolleangstvooruit

Categorieën: Levens Les(sen)

1 reactie

Jopie Malgrom · juli 31, 2018 op 4:04 pm

wooooow die komt binnen.
Respect voor het delen met de buitenwereld.
Voel precies wat je bedoelt.Zo voelt het ook voor mij.
DANK JE WEL.♥️

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.